Jawatan Kosong (Terkini)

Malaysia Career (Terkini)

JobsMalaysia.Info (Terkini)

Malaysia Job Portal (Terkini)

JobStreet.com (Terkini)

Friday, May 21, 2010

Terapi Al-Quran

Kajian Barat untuk menghilangkan rasa stres anda perlu pergi ke tempat yang tinggi kemudian bertempik sekuat hati dan luahkan apa yang terbuku di hati. Cara ini dikaji berkesan oleh Barat. Namun saya melihat kaedah seumpama ini tidak membawa ketenangan dan kekuatan dalam diri melainkan hanya merasa lega untuk tempoh tertentu sahaja.

Dalam agama kita, stres adalah satu bentuk ujian ketahanan diri dari Allah SWT. Maka logiknya sudah tentu ujian ketahanan ini memerlukan kita semua kembali membina hubungan erat dengan Allah SWT. Antara cara yang boleh anda lakukan, terapi diri anda dengan Al-Quran. Ada sedikit perbezaan baca Al-Quran dan terapi Al-Quran. Terapi menjadikan Al-Quran sebagai ubat penenang kepada diri anda.

Tidak dapat tidak anda perlu sentiasa berdampingan dengan Al-Quran. Bacanya dengan terjemahan dan tafsirnya sekali. Allah SWT menjadikan Al-Quran sebagai mukjizat maka jangan tanya pada saya apa kaitannya baca Al-Quran dan menangani stres? Al-Quran banyak menceritakan tentang ujian hidup yang boleh menjadikan diri anda kuat dan dekat dengan Allah SWT.

No comments:

Sila-silakan tinggal komen anda di sini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails