Jawatan Kosong (Terkini)

Malaysia Career (Terkini)

JobsMalaysia.Info (Terkini)

Malaysia Job Portal (Terkini)

JobStreet.com (Terkini)

Monday, June 14, 2010

Kenapa mesti bersedih kerana CINTA...


This is not the first time for me to write down something..something that really struck in my mind suddenly as I read through some of the messages posted here, so many poems, rhymes, letters yang mengisahkan cinta sedih, pilu, rindu merindui etc. Oh well...tema CINTA..women definitely as always- associated by this LOVE scene.. Love..such a powerful word eventhough it only consists 4 letters. Nonetheless, we're drown by these letters especially when it is uttered by someone that you really like and adore. Entah kenape karenah CINTA terlalu mengambil banyak mase kita sebagai manusia dlm mengharungi kehidupan? I'm not saying that we don't need love? Yeap...we need it though..selagi masih bernafas..selagi nyawa dikandung badan...walaupon kulit semakin berkeduts..perasaan cinta tetap di sanubari..nobody can ever deny that! Perasaan cinta datang dan akan datang walaupon die hadir tanpa diundang. Tapi kenapa kite terlalu mengongkong diri kerana CINTA? I've heard stories, lots of them..saddening, hurting, horrifying, frustrations, deperessions..gawssh...Especially kat orang perempuan..everything kerana CINTA kita terhadap seseorang. 



Kenape mesti kita tangisi orang yang tidak menghargai CINTA sedangkan orang itu sendiri tidak ambil peduli perasaan kita? Kenapa mesti diingati lagi kepada mahkluk yg sudah melukakan hati kita yang kita sendiri merasakan luka yang berdarah tak mungkin sembuh kembali? We felt that the world is cave on us!...Dunia nih mcm dah nak kiamat?? 


Janganler kita menunjukkan kelemahan kita teruk sgt dengan gugurnyaa air mata dan memikirkan nasib yang menimpa..Percayalah..lebih ramai manusia yang bertarung nyawa semata2 untuk hidup..yang lebih dasyat dugaannyee, yang lebih perit kehidupannyee, kadang2 nak makan pun susah apetah lagi untuk bercinta?..kita hanya disakiti jiwa dan perasaan sahaja, bukan menderita penyakit kronik, bukan kehilangan tempat bergantung..jadi bersyukurlah dengan apa yg terjadi kerana semua itu adalah hikmah dariNYA.. Maybe we start wondering why this is happening to us? We do expect some answers...but at times, the answers doesn't came along easily..at times it arrives when u least expected it. Kadang2 ape yg terjadi tade jawapannye langsung. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik buat kita. 

Oleh itu ..janganlah kita membuang mase menangisi pada yg telah pergi meninggalkan kita..janganlan kita membuang mase kerana soal CINTA sahaja.. Segala apa yg berlaku kadang2 dari kesalahan dan kecuaian kita jugak..bercinta sampai tak ingat dunia..kadang2 cinta kita tidak diberkati jadi datanglah musibah..jadi, ape2 pun kita kena fikir semula apa puncanya? Apakah cinta yang disarankan dalam Islam? Apakah orang yg kita cinta itu benar2 jujur dan iklas? Janganla kita terpedaya kerana kata2nya yang manis..as we knew, man are good int their words..they talked on what we women wanted to hear and listen! 

Ketahuilah masa itu emas, Allah meminjamkan nyawa hanya seketika..hiasilah kehidupan kita dengan amalan2 yang menguntungkan..tingkatkan la ibadah, muhasabahlah diri dan tingkatkanlah diri kita agar kita menjadi manusia yang cermerlang, gemilang dan terbilang bak kate Pak Lah. Lelaki atau wanita itu bukanlah suatu makhluk yang terlalu penting yang kita seharusnyaa banyak korbankan mase untuk mereka..Allah beri kita akal fikiran..pertimbangkanlah segala apa yg berlaku dengan wajar dan rasional. Berbaloikah kita menyusahkan diri sendiri kerana seseorang yg tidak tahu menghargai diri kita?? Renungkan...CINTA pd Allah kekal abadi..CINTA pd manusia hanya seketika..namun begitu..sudah tentu kita mengharapkan seseorang yang terbaik buat kita..insya-allah segala permintaan akan dimakbulkanNYE..Be patience..at times we tend to meet the wrong person..so that at the end, when you meet the right kind of person, we will be more appreciative. 

Love is blind...ungkapan ini dah tak relevan..love is blind because we are not being in the conscienceness state..we're madly deeply in love with the person, sampaikan kita sanggup ikut kata2 mereka, we're not alert actually!..my advice..be more alert..bukalah mata, hati dan minda bila bercinta agar kita tidak tersilap langkah dan lebih berhati2..jadikan semua ini satu cabaran dalam kehidupan yang kita harus tempuhi as a human being.. Life is full of surprises..you'll never know what comes along the way. 

Expect nothing, live frugally on surprise! To all kengkawan out there..be strong! Life is a learning process, there's always bends n twists along the way..but don't let yourself fall into the muddy water..banyak lagi perkara yg lebih penting selain mengenang dan menagih CINTA pd yang dah terbukti bukan jodoh dan hak milik kita..renung-renungkanlah...

6 comments:

Anonymous said...

wah!kata2 semangat unt mereka yg putus cinta..kali ni n3 myzul mendayu2 lak ~atleast kat sesape yg putus cinta & nk motivate diri ni, jenguk2 n intai2 la kt blog myzul he3x~

peaNut said...

kuasa cinta mmg kuat..boleh melalaikan,,membahagiakan & leh buat kita bertindak d luar kawalan...

Mrs MaMA said...

betul tu...cinta pada manusia tak kekal...jadi tak berbaloi untuk di tangisi.....paling tak pun pikir....mungkin jodoh dgn xxx tak ada dan mungkin allah akan bg lebih baik dari xxxx.....coz saya berfikir mcm tuh....

Amilyn Zanal said...

salam saya setuju dengan pendapat saudara.Cinta manusia,tidak kekal abadi.sifat sedih itu fitrah manusia tetapi sbgi manusia juga kenalah redha dan percaya ada hikmah disebalik semua yang berlaku...bersikap sedih tidak mengapa,tapi we have to move forward.try and try untill we find mr.right or mrs.right......

farysa said...

baik dr love =))

Norashikin Rasid said...

baru terbaca...
sangat2 menarik dan membantu untuk muhasabah diri...=)

Sila-silakan tinggal komen anda di sini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails