Jawatan Kosong (Terkini)

Malaysia Career (Terkini)

JobsMalaysia.Info (Terkini)

Malaysia Job Portal (Terkini)

JobStreet.com (Terkini)

Friday, August 12, 2011

Jimat tenaga RM2 juta setahun


PUTRAJAYA 11 Ogos - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan semua kementerian dan agensi kerajaan menjadi perintis dalam usaha melaksanakan pelan utama kecekapan tenaga.

Antara pendekatan diambil ialah dengan menetapkan suhu penghawa dingin bangunan kerajaan berada pada paras 24 darjah selsius serta menggantikan bulb lampu dengan menggunakan bulb cekap tenaga CFL.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata, satu akta akan dirangka bagi menggubal akta sedia ada dan ia dijangka akan dikuatkuasakan menjelang 2013.

''Perdana Menteri bersetuju bahawa satu pelan tindakan dibuat bagi memastikan inisiatif itu mampu direalisasikan dan dipantau secara teratur," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Majlis Teknologi Hijau dan Perubahan Cuaca yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, di sini hari ini.

Mengulas mengenai penjimatan menerusi kaedah itu, beliau berkata, ia dapat mengurangkan kos penggunaan tenaga antara 4 hingga 7 peratus dengan kenaikan setiap satu darjah selsius.

Anggaran kasar yang dibuat juga menunjukkan kaedah itu mampu memberi penjimatan sehingga RM2 juta setahun bagi setiap bangunan kerajaan mengikut keluasan.

''Perdana Menteri telah arahkan satu langkah bijak untuk mengurangkan atau mengadakan kecekapan tenaga dan semua bangunan kerajaan akan diminta menaikkan dengan menetapkan suhu bagi bangunan kerajaan melalui surat pekeliling yang akan dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha Negara.

"24 darjah selsius adalah tahap suhu yang sesuai di negara ini berbanding negara China yang meletakkan 26 darjah selsius untuk bangunan-bangunan kerajaannya," katanya.

Bagaimanapun, kata Fah Kui, pengecualian diberikan kepada bangunan kerajaan yang mempunyai alasan tertentu seperti hospital iaitu bilik pembedahan dan Unit Rawatan Rapi (ICU).

Ketika ini, 40-60 peratus penggunaan tenaga di semua bangunan kerajaan adalah melibatkan penghawa dingin.

Pada mesyuarat sama, kata beliau, sebanyak lima kertas kerja diluluskan iaitu 'road map' teknologi hijau, pelan induk kecekapan tenaga, 'low carbon city framework', garis panduan kejiranan hijau dan 'road map' bagi mengurangkan 'intencity' karbon Malaysia.

"Mesyuarat juga bersetuju agar satu 'road map' dirangka untuk tempoh jangka masa panjang bagi mengurangkan kadar pengeluaran karbon yang memberi kesan negatif kepada alam sekitar.

''Ia selaras dengan tujuan dan komitmen Malaysia menerusi Persidangan Perubahan Iklim di Copenhagen 2009 yang menyatakan kesungguhan untuk mengurangkan sehingga 40 juta matrik tan penggunaan karbon dalam negara," katanya.

Sementara itu, Menteri Alam Sekitar, Datuk Douglas Unggah Embas ketika ditemui berkata, kementeriannya bertanggungjawab melaksanakan inisiatif itu bagi tempoh sehingga 2020.

''Sejak 2009 negara berjaya mengurangkan pengeluaran karbon kepada paras 29.7 juta tan," katanya.

No comments:

Sila-silakan tinggal komen anda di sini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails