Jawatan Kosong (Terkini)

Malaysia Career (Terkini)

JobsMalaysia.Info (Terkini)

Malaysia Job Portal (Terkini)

JobStreet.com (Terkini)

Monday, September 26, 2011

Mansuh cukai pendapatan bergaji rendah


KUALA LUMPUR 25 Sept. – Persatuan-persatuan pengguna menggesa kerajaan agar memansuhkan cukai pendapatan untuk golongan berpendapatan rendah dan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada Bajet 2012 yang akan dibentangkan pada 7 Oktober ini.

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Dr. Jacob George berkata, cukai pendapatan yang dikenakan terhadap golongan berpendapatan rendah ini perlu dipertimbangkan kerana dengan jumlah gaji di bawah RM3,000, mereka hanya boleh menyimpan sebanyak tujuh peratus sahaja.

“Gaji yang rendah dengan kos kehidupan yang tinggi ditambah dengan cukai yang dikenakan akan menyebabkan mereka tertekan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Jelas Jacob lagi, kerajaan juga perlu menetapkan gaji minimum kepada pekerja di sektor awam bagi membantu mereka yang sudah berkeluarga.

Sementara itu, Bendahari Agung Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Yusof Rahman berkata, GST perlu dilaksanakan segera kerana ia boleh membantu golongan yang berpendapatan rendah menikmati barangan dan perkhidmatan dengan harga yang rendah.

“Kos sara hidup tidak meningkat dengan pelaksanaan GST kerana keperluan utama orang ramai seperti makanan dan pengangkutan akan dikecualikan daripada cukai berkenaan.

“Sehubungan itu, GST dapat menjimatkan perbelanjaan isi rumah kerana pengguna hanya perlu membayar cukai sebanyak empat peratus berbanding cukai jualan dan perkhidmatan yang tinggi seperti dikenakan sekarang,” ujarnya.

No comments:

Sila-silakan tinggal komen anda di sini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails