Jawatan Kosong (Terkini)

Malaysia Career (Terkini)

JobsMalaysia.Info (Terkini)

Malaysia Job Portal (Terkini)

JobStreet.com (Terkini)

Thursday, September 8, 2011

Manusia berhadapan dengan enam persimpangan

Abu Bakar r.a. berkata, " Sesungguhnya iblis berdiri di depanmu, jiwa di sebelah kananmu, nafsu di sebelah kirimu, dunia di sebelah belakangmu dan semua anggota tubuhmu berada di sekitar tubuhmu. Sedangkan Allah di atasmu. Sementara iblis terkutuk mengajak kamu meninggalkan agama, jiwa mengajak kamu ke arah maksiat, nafsu mengajak kamu memenuhi syahwat, dunia mengajak kamu supaya memilihnya dari akhirat dan anggota tubuh mengajak kamu melakukan dosa. Dan Tuhan mengajak kamu masuk Syurga serta mendapat keampunan-Nya, sebagaimana firmannya yang bermaksud, "....Dan Allah mengajak ke Syurga serta menuju keampunan-Nya..."

Siapa yang memenuhi ajakan iblis, maka hilang agama dari dirinya. Sesiapa yang memenuhi ajakan jiwa, maka hilang darinya nilai nyawanya. Sesiapa yang memenuhi ajakan nafsunya, maka hilanglah akal dari dirinya. Siapa yang memenuhi ajakan dunia, maka hilang akhirat dari dirinya. Dan siapa yang memenuhi ajakan anggota tubuhnya, maka hilang syurga dari dirinya.Dan siapa yang memenuhi ajakan Allah S.W.T., maka hilang dari dirinya semua kejahatan dan memperolehi semua kebaikan.


"Jadi kembali Kepadanya, berdoa dan yakin. Kita ingat Dia.. Dia akan ingat kita..Kalau kita tak ingat Dia..Dia tetap selalu akan ingat kita.Iblis adalah musuh manusia, sementara manusia adalah sasaran iblis. Oleh itu, manusia hendaklah sentiasa berwaspada sebab iblis sentiasa melihat tepat pada sasarannya.

1 comment:

puteraduyong said...

iblis dan syaitan tidakkan berhenti menghasut....

Sila-silakan tinggal komen anda di sini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails