Jawatan Kosong (Terkini)

Malaysia Career (Terkini)

JobsMalaysia.Info (Terkini)

Malaysia Job Portal (Terkini)

JobStreet.com (Terkini)

Tuesday, August 2, 2011

Info Ramadhan - Hamba Yang Berterima Kasih

Firman Allah s.w.t. (mafhumnya) :
(beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil). Karena itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, Maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), Maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur. [Surah Al-Baqarah : ayat 185]

Pengajaran :
1- Ibadah puasa Ramadan disyariatkan antara lainnya sebagai satu dari cara untuk manusia bersyukur kepada Allah s.w.t.

2- Syukur bermaksud manusia berterima kasih kepada Allah s.w.t. di atas segala nikmat yang telah dianugerahkanNya ke atas manusia.

3- Jika hendak dihitung nikmat Allah ke atas kita, nescaya kita tidak akan mampu menghitungnya lantaran terlalu banyak nikmat tersebut.

4- Cukuplah dengan menyebut satu sahaja nikmat yang terbesar iaitu nikmat hidup itu sendiri. Dengan nikmat hidup, manusia dapat merasai seluruh nikmat-nikmat yang lain seperti makan minum, berpasangan, berkeluarga, bersenang-lenang, berhibur, berkerjaya dan lain-lainnya.
5- Persoalannya, nikmat dikecapi setiap detik dan ketika.. berterima kasihkah kita kepada Pemberinya?

Semoga puasa dan Ramadan menyedarkan kita betapa kasih Allah yang tiada taranya. Tidak pernah henti memberi nikmat, sedang kita jarang sangat mengingatiNya walau sekadar untuk berterima kasih di atas nikmat..

No comments:

Sila-silakan tinggal komen anda di sini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails