Jawatan Kosong (Terkini)

Malaysia Career (Terkini)

JobsMalaysia.Info (Terkini)

Malaysia Job Portal (Terkini)

JobStreet.com (Terkini)

Friday, August 12, 2011

Info Ramadhan - Muhasabah Iman


Kita telah mendekati separuh bulan Ramadan. Bulan yang penuh dengan pelbagai tawaran, ganjaran dan peluang yang dikurniakan Allah s.w.t. kepada hambanya. Jaminan keampunan atau maghfirah, pahala berganda, doa mustajab, pintu syurga dibuka, pintu neraka ditutup, syaitan diikat dan palbagai lagi. Di sinilah perlunya kita menghitung dan menilai tahap iman kita. Kesemua peluang yang ditawarkan di atas adalah sangat hebat dan menguntungkan bagi pemilik iman yang hakiki. Bagaimana pula dengan kerja buat kita di separuh Ramadan yang lepas?

Adakah kita telah menggandakan amalan kita? Bagaimana dengan solat fardhu kita? Bagaimana dengan solat berjemaah kita (bagi lelaki)? Bagaimana dengan solat malam kita? Bagaimana dengan tadarus Al-Quran kita? Bagaimana dengan iftar dan sahur kita? Bagaimana dengan doa dan munajat kita? Bagaimana dengan tingkah laku dan pertuturan kita? Bagaimana dengan infak dan derma kita? bagaimana dengan persiapan lailatul Qadar kita? dan lain-lain lagi...

Jika kita melalui Ramadan tanpa apa-apa peningkatan demi merebut tawaran ghaib yang sangat hebat dan mengujakan itu, apalah yang boleh kita buktikan untuk lebih baik di bulan-bulan yang lain yang tiada tawaran setandingnya? Jika dengan tawaran hebat pun jiwa kita tidak bersungguh dan bersemangat, apa yang boleh diharapkan di bulan yang tiada tawaran-tawaran yang sehebat itu.. Tanyalah diri kita masing-masing.. Ada imankah dalam hatiku???

No comments:

Sila-silakan tinggal komen anda di sini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails